Nicolae Furdui Iancu (n.1955)

 
nicolae furdui iancu

 

Nicolae Furdui Iancu

Nicolae Furdui Iancu (n. 26 octombrie 1955)

Născut în 1955, într-o comună din tara Moților, Sohodol, crescut și educat în Abrud, Nicolae Furdui Iancu este, fără îndoială, un exponent demn al acestei regiuni încărcate nu numai de istorie, ci și de cel mai autentic folclor românesc.
Absolvent al Liceului Pedagogic din Abrud, a urmat cursurile Institutului Pedagogic din Oradea, pe care l-a absolvit în 1979. A profesat meseria de dascăl pâna în 1989, când a renunțat, dedicându-se în întregime cântecului popular. Primul contact cu scena l-a avut la vârsta de 17 ani, cu orchestra Liceului unde învăța. Apoi, la Oradea student fiind, a participat în 1979 la Festivalul Artei Studențesti, unde a obtinut premiul întâi.
Dacă ar fi fost îndrumat la timp, ar fi ales muzica de operă. Este un mare admirator al „tripletei de aur”:  Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Jose Carreras.
Nicolae Furdui Iancu, om de o mare valoare artistică și sufletească, este și va fi mereu o mare stea și un simbol veșnic al folclorului românesc autentic din toate timpurile.

Este un cântăreţ român de muzică populară, adevărat simbol al munţilor Apuseni şi al judeţului Alba. Cu vocea dumnealui puternică, minunat timbrată, a cucerit o multitudine de fani şi, totodată, şi prin repertoriul deosebit căruia îi sunt definitorii elementele spaţiului mitic românesc, stările cu care ţăranul român se confruntă şi evenimentele importante din viaţa acestuia. Are bucuria de a-şi face apariţia pe scenă alături de copiii dumnealui.

Observaţi mai jos câteva titluri:

* A plecat moţu în ţară
* Tarina buciumanească
* Noi suntem români
* Nu uita că eşti român
* Cântec moţesc de nuntă
* Cetera şi glasul meu
* Pentru ochii mândrei mele
* Cine n-are nici un dor
* De-ar veni primăvara
* A venit aseara mama
* Săracii dușmani

Sursa:

Wikipedia, enciclopedia liberă

Site-ul oficial al lui Nicolae Furdui Iancu

 Posted by at 8:35 pm

  One Response to “Nicolae Furdui Iancu (n.1955)”

  1. […] Nicolae Furdui Iancu cântăreţ român de muzică populară […]

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(necesar)

(necesar)

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.