Iancu Berilă

 

Iancu Berilă – Ucigașul brutarilor

Numele lui Iancu Berilă ar putea să nu spună multe celor mai puțin obisnuiți cu istoria științei criminalistice din România. În fond, criminalul acționase în timpul celui de al doilea Război Mondial, timp suficient pentru ca lumea să dea uitare odioaselor sale fapte. A rămas în schimb zicala peiorativă „ca Berilă”, desemnând acel individ care încearca să îngrozească sau să braveze cu fapte demne de dispreț.

Si totusi, cine a fost Iancu Berilă?

Arhivele vremii îl menționează ca pe unul dintre cei mai sângerosi asasini din istoria recentă a României. Un individ cu un fizic impozant, cu o expresie fioroasă a feței, care a reusit să terorizeze o tară întreagă în numai cativa ani.

Victimele sale erau, în marea lor majoritate, brutari. Nu se știe încă de ce acestia deveniseră țintele lui favorite, cert este că pe seama lui Iancu Berilă sunt puse cel puțin 20 de crime, iar modul de operare era de fiecare dată același. Criminalul îsi studia potențialele victime, afla unde acestea își țin banii și ataca noaptea, departe de ochii lumii.


Deși a fost prins și condamnat la munca silnica pe viață, Berilă reușeste să evadeze spectaculos. Era momentul în care pe urmele sale pornea celebrul comisar Eugen Alimănescu, cel poreclit și „Comisarul de Fier”, alături de tinerii săi recruți din organizatia „Fulger”. La scurt timp după începerea anchetei, Alimănescu dă de urma criminalului. Acesta se angajase ca ucenic la un brutar din apropierea Slatinei. Ajutat de încă doi agenți, comisarul îl imobiliza atunci pe uriașul Berilă în timp ce dormea. Era anul 1947. Asupra sa a fost descoperit și cuțitul pregătit pentru următoarea sa victimă … chiar cel care îl angajase.

Trimis din nou la ocnă, Iancu Berilă nu mai avea a doua șansă de scăpare și se stingea din viață în urma muncii extreme la care a fost supus.

 Posted by at 10:22 am

  One Response to “Iancu Berilă”

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(necesar)

(necesar)

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.