Iancu Lucian (n. 1940)

 
actorul Iancu Lucian

Data naşterii: 03.02.1940 la Botoşani

actorul Iancu Lucian

actorul Iancu Lucian

A absolvit în 1964 I.A.T.C. “I.L. Caragiale” Bucureşti

Film:

A interpretat roluri în peste 20 de filme şi filme de televiziune.

Festivalul de dramaturgie actuală, Timişoara ,1983.
Colocviul despre arta comediei, Galați,1979

Lucian Iancu a debutat la Teatrul” Mihai Eminescu “ Botoşani . Apoi a fost actor al Teatrului Tineretului din Piatra Neamț (unde a jucat în celebrele spectacole ale lui Andrei Şerban : “ Noaptea încurcăturilor” şi ’’Omul cel bun din Saciuan”).

Lucian Iancu este un actor cerebral de mare sensibilitate însă, un actor inconfundabil, care pecetluieşte toate ipostazele scenice cu puternica sa personalitate artistică.

Talent vibrant, tumultuos, îşi construieşte rolurile cu vervă debordantă , cu aparentă uşurință (uşurință ce vine din prea plinul talentului sau). Este actorul care focalizează atenția asupra sa, dând culoare chiar şi unor personaje concepute de autorul lor relativ schematic.

Prin toate rolurile jucate a demonstrat cu strălucire , autentica sa vocație, atat pentru dramă cât şi pentru comedie, vigoarea talentului, originalitatea jocului, ca este un interpret de mare clasă, cu un registru deosebit de larg. Cel puțin trei dintre rolurile sale considerăm că se înscriu şi în istoria şi estetica teatrală românească, ca realizari referentiale : Ianke (“ Tache , Ianke şi Cadâr ”), incandescentul Ianke, în care Lucian Iancu a împletit atata duh, inteligență, duioşie şi tristete, atata forță, tensiune şi nelinişte, atată întelepciune proprie, hărțuindu-se cu marea înțelepciune a umanității. Al doilea mare rol al sau a fost Falstaff din “Nevestele vesele din Windsor”. A adus în acest personaj shakespearean o mare nevinovație a poftei de a trăi din plin toate bucuriile vietii, pe lângă mult haz şi haz de necaz, pe langa bonomie şi cuceritoare forta vitală. Prin cel de-al treilea rol, Tatal din “Jocul vieții şi al mortii în deşertul de cenuşă”, a realizat un câmp special al marilor adâncimi filozofice, privitoare la mizeria condiției umane în toate timpurile, dar mai ales acum. Spectacolul a fost transmis şi preluat de televiziune, toată lumea considerând ca o comparație cu marele actor George Constantin, realizator stralucit al rolului la Bucureşti, îi este lui Lucian Iancu avantajoasă din multe puncte de vedere. De altfel, a primit pentru rol şi un mare premiu.

Teatru:

CYRANO – “Cyrano de Bergerac” de E. Rostand
COTTON MATHER – “Diavolul din Boston” de L. Feuchtwagner
LUNARDO – “Bădăranii” de Carlo Goldoni
PALESTRIO – “Soldatul fanfaron” de Plaut
AGAMEMNON – “Legendele atrizilor” scenariu dupa Eschil, Sofocle şi Euripide de Silviu Purcărete
TETZEL – “Diavolul şi bunul Dumnezeu” de J.P. Sartre
AJAX – “Nu va fi război în Troia” de J. Giraudoux
FALSTAFF – “Nevestele vesele din Windsor” de William Shakespeare
WILLY LOMAN – “Moartea unui comis voiajor” de A. Miller
TATAL –“Jocul vieţii şi al morţii în deşertul de cenuşă” de H. Lovinescu
ULISE – “Penthesileea” de Mioara şi Adrian Cremene cu fragmente din “Penthesileea” de H. von Kleist
ANTON ANTONOVICI – “Revizorul” de Gogol
CEBUTAKIN – “Trei surori” de A.P. Cehov
GAEV– “Livada de vişini” de A.P. Cehov
ZORN – “Pană de automobil” de F. Durrenmatt
DORN – “Pescaruşul” de A.P. Cehov

actorul Iancu Lucian

A regizat:

“Răzbunarea” de Alfredo
“Soţul păcălit” de Moliere
“Desculţ în parc” de Neil Simon
“Sosesc deseară” de Teodor Muşatescu
“Visul unei nopţi de iarnă” de T. Muşatescu
“Elixirul de dragoste” scenariu de comedia dell’arte de Lucian Iancu
“La statuia lui Eminescu” scenariu de Lucian Iancu (coregie)
“Viata lui Constantin cel Mare” de Cristina Tămaş, spectacol realizat în premiera absolută cu prilejul sărbătoririi Zilei Constanţei
“Ultima oră” de Mihail Sebastian

Filmografie

  1. Prea târziu (1996) (în rolul Iancu Lucian) cunoscut ca „Too Late” în USA
  2. Destinatia Mahmudia (1981)
  3. Pruncul, petrolul şi Ardelenii (1981) (în rolul Iancu Lucian)
  4. Buna seara, Irina (1980) cunoscut ca „Good Evening, Irina” – International (English title)
  5. Bietul Ioanide (1979)
  6. Al patrulea stol (1978)
  7. Profetul, aurul şi Ardelenii (1978) cunoscut ca „The Prophet, the Gold and the Transylvanians” – International (English title)
  8. Pintea (1976) (în rolul Iancu Lucian)
  9. Apachen (1973) în rolul Chico
  10. Adio, dragă Nela! (1972)
  11. B.D. la munte şi la mare (1971)
 Posted by at 8:47 pm

  One Response to “Iancu Lucian (n. 1940)”

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(necesar)

(necesar)